Marieke Bouman

Annelies Barendrecht

Inkijkexemplaar » Bestellen »

Mijn levensverhaal

Het was Marchien, mijn dochter, die mij enige jaren geleden stimuleerde mijn levensverhaal op te schrijven. Liever gezegd: op te laten schrijven. Marchien deed in die tijd onderzoek naar traumatische ervaringen van ouderen in het kader van haar opleiding tot creatief therapeut. Ik was een mooi ‘studieobject’.

Wij deelden over en weer veel informatie die tot op dat moment nooit aan de orde was geweest. Gaandeweg leerden we onszelf en elkaar beter kennen. En het was onvermijdelijk dat ik mijn dochter toeliet tot een deel van mijn verleden dat ik altijd als een last bij me had gedragen.

Mijn levensverhaal gaat terug naar mijn kinderjaren die zich voor een groot gedeelte afspeelden in het Drentse Nieuw – Buinen van voor, tijdens en na de tweede wereldoorlog. De keuze van mijn ouders om zich muzikaal te ontwikkelen in NSB-kringen, heeft mijn leven gekleurd. Het is moeilijk antwoord te geven op de vraag of ik me anders ontplooid zou hebben als zij die keus niet hadden gemaakt. Zeker is dat de oorlog én mijn ouders houding in die oorlogsjaren me beïnvloed hebben. Maar zeker zo invloedrijk was mijn oom Jan die me aanspoorde om ‘door te leren’ in een tijd en in een dorp waarin meisjes voorbestemd waren om naar de huishoudschool te gaan. En wat zou er gebeurd zijn als mijn gedreven oom Jan niet door zijn moeder naar de HBS was gestuurd!

Ik werd bouwkundig ingenieur, maakte carrière als wetenschapper, maar zeker zo belangrijk was mijn ontwikkeling tot kunstenaar. Na mijn pensioen kon ik me volledig richten op dat waar mijn hart lag: het maken van kunst. Aquarelleren, emailleren, etsen, keramiek…. Er ging een wereld voor me open!

De afgelopen twee jaar heb ik mijn leven tot in detail aan me voorbij laten trekken. Terugkijkend kan ik oprecht zeggen dat ik een rijk leven heb gehad. Dit boek is een en al herinnering aan dat leven. Te beginnen met de kleine Marietje Sweers spelend met stukjes stof in het atelier van haar vader.

Ik wens u veel leesplezier,
Marieke Bouman

Auteur:
Annelies Barendrecht

Grafisch ontwerp:
Ester van Leuveren

Fotograaf:
Mich Buschman

136 pagina's | Nederlands | Paperback
ISBN 9789090328683
Eerste druk 8 mei 2020

"Moeder als studieobject, zo begon het."

Marieke Bouman vertelt en Annelies Barendrecht leest voor. Cineast Onno Gerritse roept in drie minuten een prachtig en informatief sfeerbeeld op. Ga kijken naar dit pareltje.

Bekijk ook de kunstwerken van Marieke

Wederzijds vertrouwen en de liefde voor woord en beeld

Tekstschrijver/fotograaf Annelies Barendrecht is van oorsprong docent Engels en Nederlands. Na vijfentwintig jaar voor de klas gestaan te hebben in het voortgezet en volwassenenonderwijs gooide ze halverwege de jaren negentig het roer om. Ze werd directeur van een welzijnsorganisatie en ging tegelijkertijd als zelfstandig tekstschrijver aan de slag. In die laatste hoedanigheid schreef ze onder meer het boek ‘Buren van Ver’, vijftien biografieën van vluchtelingen. In 2004 besloot ze zich voortaan alleen aan de journalistiek te wijden. In 2014 voltooide ze de opleiding tot vakfotograaf aan de fotovakschool. De combinatie van tekst en fotografie resulteerde in 2017 in de expositie en het gelijknamige boek ‘Mooie Mannen’, vijftig portretten van zeventigplussers. In hetzelfde jaar exposeerde ze met de fotodocumentaire ‘Van Eduard naar Eveline’, het verhaal van een oudere man die besloot voortaan als vrouw door het leven te gaan.

Ruim twee jaar werkten Marieke en Annelies samen om tot een biografie te komen die zowel het verhaal vertelt van de dochter van ouders die samenwerkten met de bezetter als recht doet aan de veelzijdige kunstenaar Marieke Bouman. Het resultaat van de samenwerking is dit boek, en een vriendschap die gebaseerd is op wederzijds vertrouwen en de liefde voor woord en beeld. In een later stadium kwam vormgeefster Ester van Leuveren aan boord. Met haar doorzettingsvermogen en enthousiasme was zij een genoegen om mee samen te werken.

instijltekstenfoto.nl

Bestelformulier "Marieke Bouman"

Bestel de biografie van Marieke Bouman nu voor €27,50 (incl. btw). Na verzending van onderstaand formulier sturen we u een betaalverzoek via Tikkie.